Koraci za kupnju kamina

Slijedite korak po korak upute i dodajte u košaricu sve što Vam je potrebno.

01

Odabir ložišta

Kako bi učinkovitost Vašeg kamina bila odgovarajuća, potrebno je znati koliki prostor planirate grijati. Odaberete li preveliko ložište, koristiti ćete ga s malim učinkom što će dovesti do stvaranja čađe na staklu i u dimnjaku. Ako uzmete ložište koje je premaleno, morati ćete ga pretrpavati s drvom i time smanjiti njegov rok trajanja.
Stoga je korisno da prilikom kupnje znate kvadraturu ili kubikažu prostora koji želite grijati. S tom informacijom odabirete kamin odgovarajuće snage pa tako kaminski uložak od 8 kW bude dovoljan, uz kvalitetnu instalaciju, za zagrijavanje prostorije između 80 i 100 m2. Svi kamini izloženi u našoj web trgovini imaju tablicu s tehničkim karakteristikama prema kojoj se možete navoditi.

Maja P kratki kamin
Postolje za kamin

02

Odabir postolja

Ispod budućeg kamina potrebno je napraviti čvrstu podlogu. Ako ste tek u fazi građenja onda je rješenje jednostavno, mjesto predviđeno za kamina potrebno je zapuniti punim betonom. Dakle, mjesto na koje dolazi budući kamin ne smije imati toplinsku izolaciju ( npr. kamena vuna, stiropor ), podno grijanje, te cijevi ili materijale koji bi mogli oslabiti podlogu na koju dolazi kamin.
Ako imate gotove podove a odlučili ste se za ugradnju kamina potrebno je prema projektu izrade kamina izrezati pod (parket, pločice ili sl.), izrezati podnu glazuru te izvaditi toplinsku izolaciju ili materijal koji se nalazi na samoj nosivoj betonskoj ploči.
Za svaki model Kratki kaminskog ložišta također možete naručiti i odgovarajuće postolje koje uvelike olakšava postavljanje i spajanje ložišta na dovod vanjskog zraka.

03

Distribucija toplog zraka

Kako bi ispravno radio, kamin treba zrak. Osim stalnog izvora svježeg zraka iz vana, koji će biti usmjeren u samo ložište, za pravilnu distribuciju toplog zraka, u prostoriju u kojoj će se sam kamin nalaziti, potrebno je postaviti odgovarajuće ventilacijske rešetke.
S obzirom na kvadraturu prostorije, ali i u skladu s dizajnom i odabranim Kratki ložištem, odaberite željene ventilacijske rešteke, od kojih jednu ( ili prema potrebi više njih ) postavljate ispod ložišta kako biste omogućili strujanje hladnog zraka kroz komoru u koju ste postavili ložište, gdje se taj hladni zrak, u doticaju s ložištem, zagrijava i biva, prirodnim potiskom strujanja zraka, izbačen u prostoriju kroz drugu ventilacijsku rešetku koju ste postavili iznad ložišta.

ventilacija za kamine
ventilacija za kamin

04

Vanjski dovod zraka

Kako biste iskoristili maksimalnu snagu ložišta i pridonjeli što boljoj cirkulaciji zraka kroz ložište poželjno je postaviti i dovod zraka iz vana.
Kod izgaranja goriva u kaminu se odvode ne samo plinovi nastali pri izgaranju već i neka količina zraka iz prostorije. Prema tome stalno gubimo zrak iz prostorije pa je potrebno radi održavanja tlaka dovoditi novi zrak.
U osnovi dovod svježeg zraka rješava se na dva načina – prvi način rješavanja je dovod zraka iz susjednih prostorija, drugi je pak način dovođenjem zraka izvana pomoću cijevi ili pak iz prostorija na nižoj etaži. Promjer odvoda svježeg zraka morao bi biti minimalno Ø 10 cm.
Takav dovod zraka nužan je za dobro izgaranje. Dovod zraka najbolje je dovesti izvana kroz zid prostorije (vanjski zid) pri dnu, a dalje ga spojiti direktno u ložište fleksibilnim cijevima ili ako nije kamin na vanjskom zidu onda kroz pod prostorije.
U prostorije koje imaju manju površinu od 12 m2 kamini se ne bi smjeli uopće postavljati. Na našem YouTube kanalu na slijedećem linku možete pogledati kako se pravilno spaja dovod vanjskog zraka na Kratki kaminska ložišta.

05

Dimovodne cijevi

Zadnji korak je izmjera i nabavka odgovarajućih dimovodnih cijevi i koljena. Za dimnjak smo već napomenuli da mora biti jednak ili viši od 4,5 m. Pozornost morate obratiti i na to da Vam dimnjak ne bude izgrađen u nezgodnoj, tlačnoj zoni. Najbolje je ako se dimnjak nalazi odmah ispod vrha krova. Uzidamo ga 40 do 70 cm iznad vrha krova i s time izbjegnemo neugodnu, tlačnu zonu.
Što se pak samog priključka u dimnjak tiče on bi trebao biti izveden pod kutem od od 45° u odnosu na vertikalu dimnjaka, u slučaju da je priključak za dimnjak izveden pod 90 stupnjeva, u odnosu na vertikalu, odmah na samom izlazu dimnjaka potrebno je metalnim cijevima spustiti cijevi pod kutem od 45 stupnjeva prema ložištu.
Što se visine priključka u dimnjak tiče on mora biti na visini od 200 – 220 cm od gotovog poda prostorije u protivnom, prilikom upotrebe ložišta veće visine biti će potrebno bušiti novu rupu.

dimovod kamini

Sigurnost i garancija

Svi problemi koji se pojavljuju u toku rada kamina, nastali su isključivo nepoštivanjem osnovnih preduvjeta za kamin i instaliranjem kamina od nestručne i neovlaštene osobe, tako da je najčešće teško ostvariti bilo kakvu garanciju.
Isto tako, vrlo je bitno pročitati uputstva koja ste dobili s kaminom, jer kod pravilnog korištenja, kamin se ne može oštetiti. Općenite upute možete preuzeti i pročitati na ovome linku.

Održavanje kamina

Najmanje jednom godišnje treba očistiti cijeli kamin. Čistiti samo kada je kamin hladan. To bi trebao napraviti vaš dimnjačar koji će istovremeno potvrditi ispravnost kamina. Za vrijeme čišćenja izvadite iz pećnice ladicu za pepeo, dimne cijevi i rešetke.
Važno! – Staklo na vratima se može očistiti samo kada je hladno. U protivnom može doći do oštećenja. Staklo čistite tako da sredstvo za čišćenje nanosite na krpu a ne direktno na staklo.

Održavanje dimnjaka

Intenzivitet čišćenja dimnjaka propisan je na nacionalnoj i lokalnoj razini i važno je da se pridržavate tih pravila. Minimalno jednom godišnje potrebno je stručno očistiti dimnjak kako bi se spriječilo izbijanje požara zbog nakupljene čađe.
Čišćenje dimnjaka provodi se i zbog očuvanja okoliša te postizanja boljeg sagorijevanja. Peći i kamini bez čistog sagorijevanja imaju više čađe te ih je potrebno češće čistiti.

“Trebate savjet ili pomoć oko odabira kamina? Nazovite!”

+385 98 461 286

Josip – Međimurka BS

Dozvolite da Vam pomognemo

Za sva pitanja uz Kratki kamine obratite nam se s povjerenjem, a mi ćemo Vam u što kraćem roku odgovoriti.

[email protected]
+385 (0)98 461 286
Trg Republike 6, 40 000 Čakovec

15 + 8 =

Postavke kolačića web lokacije