+385 98 461 286 info@kratki.hr

KAKO DO KAMINA

Slijedite korak po korak upute i dodajte u košaricu sve što Vam je potrebno.

1. PRAVILAN ODABIR LOŽIŠTA

Kako bi učinkovitost Vašeg kamina bila odgovarajuća, potrebno je znati koliki prostor planirate grijati. Odaberete li preveliko ložište, koristiti ćete ga s malim učinkom što će dovesti do stvaranja čađe na staklu i u dimnjaku. Ako uzmete ložište koje je premaleno, morati ćete ga pretrpavati s drvom i time smanjiti njegov rok trajanja.
Stoga je korisno da prilikom kupnje znate kvadraturu ili kubikažu prostora koji želite grijati. S tom informacijom odabirete kamin odgovarajuće snage pa tako kaminski uložak od 8 kW bude dovoljan, uz kvalitetnu instalaciju, za zagrijavanje prostorije između 80 i 100 m2. Svi kamini izloženi u našoj web trgovini imaju tablicu s tehničkim karakteristikama prema kojoj se možete navoditi.

2. ODABERITE POSTOLJE

Ispod budućeg kamina potrebno je napraviti čvrstu podlogu. Ako ste tek u fazi građenja onda je rješenje jednostavno, mjesto predviđeno za kamina potrebno je zapuniti punim betonom. Dakle, mjesto na koje dolazi budući kamin ne smije imati toplinsku izolaciju ( npr. kamena vuna, stiropor ), podno grijanje, te cijevi ili materijale koji bi mogli oslabiti podlogu na koju dolazi kamin.
Ako imate gotove podove a odlučili ste se za ugradnju kamina potrebno je prema projektu izrade kamina izrezati pod (parket, pločice ili sl.), izrezati podnu glazuru te izvaditi toplinsku izolaciju ili materijal koji se nalazi na samoj nosivoj betonskoj ploči.
Za svaki model Kratki kaminskog ložišta također možete naručiti i odgovarajuće postolje koje uvelike olakšava postavljanje i spajanje ložišta na dovod vanjskog zraka.

3. VENTILACIJA

Kako bi ispravno radio, kamin treba zrak. Osim stalnog izvora svježeg zraka iz vana, koji će biti usmjeren u samo ložište, za pravilnu distribuciju toplog zraka, u prostoriju u kojoj će se sam kamin nalaziti, potrebno je postaviti odgovarajuće ventilacijske rešetke.
S obzirom na kvadraturu prostorije, ali i u skladu s dizajnom i odabranim Kratki ložištem, odaberite željene ventilacijske rešteke, od kojih jednu ( ili prema potrebi više njih ) postavljate ispod ložišta kako biste omogućili strujanje hladnog zraka kroz komoru u koju ste postavili ložište, gdje se taj hladni zrak, u doticaju s ložištem, zagrijava i biva, prirodnim potiskom strujanja zraka, izbačen u prostoriju kroz drugu ventilacijsku rešetku koju ste postavili iznad ložišta.

4. DOVOD ZRAKA IZ VANA

Kako biste iskoristili maksimalnu snagu ložišta i pridonjeli što boljoj cirkulaciji zraka kroz ložište poželjno je postaviti i dovod zraka iz vana.
Kod izgaranja goriva u kaminu se odvode ne samo plinovi nastali pri izgaranju već i neka količina zraka iz prostorije. Prema tome stalno gubimo zrak iz prostorije pa je potrebno radi održavanja tlaka dovoditi novi zrak.
U osnovi dovod svježeg zraka rješava se na dva načina – prvi način rješavanja je dovod zraka iz susjednih prostorija, drugi je pak način dovođenjem zraka izvana pomoću cijevi ili pak iz prostorija na nižoj etaži. Promjer odvoda svježeg zraka morao bi biti minimalno Ø 10 cm.
Takav dovod zraka nužan je za dobro izgaranje. Dovod zraka najbolje je dovesti izvana kroz zid prostorije (vanjski zid) pri dnu, a dalje ga spojiti direktno u ložište fleksibilnim cijevima ili ako nije kamin na vanjskom zidu onda kroz pod prostorije.
U prostorije koje imaju manju površinu od 12 m2 kamini se ne bi smjeli uopće postavljati. Na našem YouTube kanalu na slijedećem linku možete pogledati kako se pravilno spaja dovod vanjskog zraka na Kratki kaminska ložišta.

5. DIMOVODNE CIJEVI

Zadnji korak je izmjera i nabavka odgovarajućih dimovodnih cijevi i koljena. Za dimnjak smo već napomenuli da mora biti jednak ili viši od 4,5 m. Pozornost morate obratiti i na to da Vam dimnjak ne bude izgrađen u nezgodnoj, tlačnoj zoni. Najbolje je ako se dimnjak nalazi odmah ispod vrha krova. Uzidamo ga 40 do 70 cm iznad vrha krova i s time izbjegnemo neugodnu, tlačnu zonu.
Što se pak samog priključka u dimnjak tiče on bi trebao biti izveden pod kutem od od 45° u odnosu na vertikalu dimnjaka, u slučaju da je priključak za dimnjak izveden pod 90 stupnjeva, u odnosu na vertikalu, odmah na samom izlazu dimnjaka potrebno je metalnim cijevima spustiti cijevi pod kutem od 45 stupnjeva prema ložištu.
Što se visine priključka u dimnjak tiče on mora biti na visini od 200 – 220 cm od gotovog poda prostorije u protivnom, prilikom upotrebe ložišta veće visine biti će potrebno bušiti novu rupu.

SIGURNOST I GARANCIJA

Svi problemi koji se pojavljuju u toku rada kamina, nastali su isključivo nepoštivanjem osnovnih preduvjeta za kamin i instaliranjem kamina od nestručne i neovlaštene osobe, tako da je najčešće teško ostvariti bilo kakvu garanciju.
Isto tako, vrlo je bitno pročitati uputstva koja ste dobili s kaminom, jer kod pravilnog korištenja, kamin se ne može oštetiti. Općenite upute možete preuzeti i pročitati na ovome linku.

ODRŽAVANJE KAMINA

Najmanje jednom godišnje treba očistiti cijeli kamin. Čistiti samo kada je kamin hladan. To bi trebao napraviti vaš dimnjačar koji će istovremeno potvrditi ispravnost kamina. Za vrijeme čišćenja izvadite iz pećnice ladicu za pepeo, dimne cijevi i rešetke.
Važno! – Staklo na vratima se može očistiti samo kada je hladno. U protivnom može doći do oštećenja. Staklo čistite tako da sredstvo za čišćenje nanosite na krpu a ne direktno na staklo.

ODRŽAVANJE DIMNJAKA

Intenzivitet čišćenja dimnjaka propisan je na nacionalnoj i lokalnoj razini i važno je da se pridržavate tih pravila. Minimalno jednom godišnje potrebno je stručno očistiti dimnjak kako bi se spriječilo izbijanje požara zbog nakupljene čađe.
Čišćenje dimnjaka provodi se i zbog očuvanja okoliša te postizanja boljeg sagorijevanja. Peći i kamini bez čistog sagorijevanja imaju više čađe te ih je potrebno češće čistiti.

“TREBATE POMOĆ OKO ODABIRA KAMINA? NAZOVITE!”

+385 98 461 286

Josip – Međimurka BS

VIŠE INFORMACIJA

kratki peć

GRIJANJE NA DRVA

Isplativost grijanja na drvnu biomasu u usporedbi s ostalim energentima je golema. Drvo je uvijek dostupno, a Kratki modeli kamina dizajnirani su da izvlače maksimalnu energiju iz zapaljenog drva dok su im emisije CO2 svedene gotovo na nulu.

Kratki kamini

KAKO DO KAMINA

Savjetovanje sa stručnom osobom od samog početka, može Vam uštedjeti vrijeme i puno novaca. Stoga smo odlučili za Vas pripremiti korisne savjete koji će Vam pomoći pri kupnji Kratki kaminskog ložišta koje će odgovarati Vašim potrebama i životnom prostoru.

Kratki kamini

ČESTA PITANJA

Iskusno prodajno osoblje Kratki kompanije sa širokim tehničkim znanjem o proizvodima, instalacijama i logistici pruža svojim kupcima pouzdanu i kvalitetnu uslugu. Međimurka BS generalni je zastupnik Kratki proizvoda za Republiku Hrvatsku svo njihovo znanje i iskustvo preneseno je našem prodajnom timu i osoblju.

POVEŽIMO SE

DOZVOLITE DA VAM POMOGNEMO

Za sva pitanja uz Kratki kamine obratite nam se s povjerenjem.

13 + 4 =

Postavke kolačića web lokacije